2023-06-21

Sill är kärlek 

Traditionen att plocka sju sorters blommor och hoppa över sju gärdsgårdar sägs resultera i en dröm där vi får reda på vårt livs kärlek. Det är ingen syssla för den äventyrliga. Sju sillar däremot, det är kittlande. 

Inför varje midsommar dyker det upp nya, spännande recept på sill. Vissa höjs till skyarna medan andra faller platt till marken. Vi är övertygade om att nya recept bidrar till att stärka sillens närvaro på midsommarbordet och utan detta progressiva smakjonglerande hade livet sett mycket tråkigare ut. 

Därför vill vi på Change bjuda på sju sillrecept (och ett vegetariskt)! Se det som ett tecken på kärlek och ett alternativ till att hoppa över grannens gärdsgård. Varför drömma om pirret i magen när du kan uppleva den istället? Glad midsommar! 

Silly Vanilly

1 fp 5-minuterssill (420 g) 
2 dl crème fraîche
2 msk hummerfond
4 tsk honung
3 citroner
0,5 dl pressad citron
1 vaniljstång

  1. Häll av sillen och låt den rinna av ordentligt

  2. Blanda crème fraîche med hummerfond och honung i en skål

  3. Tvätta citronerna noga, riv skalet och blanda ner i såsen

  4. Pressa 0,5 dl citronsaft och blanda ner

  5. Skåra vaniljstången och skrapa ner kärnorna i såsen. Låt även stången följa med

  6. Vänd ner sillen och blanda.

  7. Låt gärna stå i glasburk till nästa dag innan servering

Trädgårdsmästaren

1 förpackning 5-minuterssill (420 g) 
½ dl ättiksprit 12% 
1,5 dl socker 
1,5 dl vatten 
25 g rabarber, skivad i bitar 
8 svartpepparkorn 
½ citron 
1 rödlök, skivad 
25 g rabarber, skivad i bitar 
1 knippe dill 
1 knippe gräslök  
10 blad kirskål
1 msk senapsfrö 

  1. Koka upp ättikssprit, socker, vatten, rabarber och pepparkorn. Koka tills sockret löst sig, låt sedan svalna

  2. Plocka ur rabarberbitarna ur lagen, pressa i en halv citron 

  3. Skiva rödlök och rabarber tunt. Finhacka gräslök och dill. Sila av lagen från sillen

  4. Varva sill, lök, rabarber, dill, kirskålblad och senapsfrön i en glasburk. Häll över rabarberlagen

  5. Låt gärna stå till nästa dag innan servering

Sill Kaprao

1 fp 5-minuterssill (420 g) 
1 salladslök
1 färsk röd chili
1 kruka färsk koriander
1 lime
1 tsk riven färsk ingefära
0,5 krm Salt
1 tsk flytande honung
3 dl gräddfil

  1. Häll av sillen och låt den rinna av ordentligt och lägg den i en skål

  2. Strimla salladslöken fint, kärna ur och hacka chilin och plocka korianderbladen

  3. Lägg i lök, chili, nästan alla korianderblad, limezest, ingefära och salt i skålen med sillen

  4. Ringla över honungen och vänd ner gräddfilen

  5. Garnera med resten av korianderbladen. Låt gärna stå till nästa dag innan servering

Rauken

1 fp 5-minuterssill (420 g) 
1 dl ättiksprit (12 %)  
2 dl strösocker 
3 dl vatten 
1 g saffran
1 vitlöksklyfta
1 näve björnbär
1 kruka dill

  1. Koka en 1-2-3 lag

  2. Låt saffranen dra i 2 msk uppkokat vatten

  3. Skiva vitlöken tunt och blanda ner saffran och vitlök i lagen och låt svalna

  4. Häll av sillen och låt den rinna av ordentligt

  5. Addera sill, grovhackad dill och björnbär efter smak

  6. Låt gärna stå till nästa dag innan servering

Sillshimi

1 fp 5-minuterssill (420 g) 
25 g färsk ingefära 
3 lagerblad
2 dl Ponzu Lemon 
1 dl Sushi-risvinäger 

  1. Häll av sillen och låt den rinna av ordentligt

  2. Skala och skär ingefäran i tunna strimlor. Varva sill och ingefära i en glasburk. Lägg i lagerbladen

  3. Häll över ponzu och risvinäger så att det täcker sillen. Strö över chiliflakes

  4. Låt gärna stå till nästa dag innan servering

  5. Servera gärna sillshimin med gurka, koriander, chili, soja och wasabi

Gin & Juice

1 fp 5-minuterssill (420 g) 
1 dl ättiksprit (12 %)  
2 dl strösocker 
3 dl vatten 
2 lagerblad 
2 msk mortlade enbär 
10 svartpepparkorn  
1/2 dl gin 
1 rödlök 
1 citron 
1/2 gurka 

  1. Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad, enbär och svartpeppar i en kastrull. Låt svalna och rör ner gin

  2. Tvätta citronen noga. Skiva citron, lök och gurka tunt

  3. Häll av sillen och låt den rinna av ordentligt

  4. Varva sill, lök, citron och gurka i en väl rengjord burk

  5. Häll på den kalla lagen

  6. Låt gärna stå till nästa dag innan servering

Sillesto!

1 fp 5-minuterssill (420 g) 
2 krukor basilika
40 g pinjenötter
2 vitlöksklyftor
1,5 dl finriven parmesan
1 dl olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

  1. Rosta pinjenötterna gyllenbruna och låt svalna

  2. Mixa alla ingredienser till en slät pesto

  3. Häll av sillen och låt den rinna av ordentligt

  4. Rör ner sillen i peston

Buon appetito!

Kung Havtorn

250 g färsk kungsmussling
Smör att steka i
1 msk ättikssprit
1 dl vatten
2 msk socker
2 tsk salt
2 tsk rapsolja
1 knippe dill
0,75 dl havtorn (finns fryst)

  1. Skär svampen i lagom stora sillbitar. Stek i smör utan att svampen tar färg

  2. Koka upp lag på ättikssprit, vatten, socker och salt. Låt lagen svalna något. Tillsätt olja och rör om

  3. Varva svamp, dill och havtorn i en ren glasburk

  4. Häll över lagen. Låt gärna stå till nästa dag innan servering